Vad är lajv?
Lajv är en blandning av lek, improvisation och fantasi. Lajv kallas också för levande rollspel. Varje deltagare har varsin roll och man spelar (lajvar) tillsammans med de andra deltagarna. Under lajvet skapar man tillsammans en berättelse, utan färdigt givna repliker eller manus. Allting handlar om att spela sin roll och skapa en upplevelse tillsammans.
Man kan jämföra lajv med barns låtsaslekar, men till skillnad från dem är lajv lite mer strukturerat. Lajvreglerna finns till för att upprätthålla den fiktiva värld man lajvar i. Lajv handlar inte om att vinna eller förlora, utan snarare om samarbete. Varje spelare är delaktig i att upprätthålla lajvvärlden under lajvet och skapa den gemensamma berättelsen.
Att lajva påminner väldigt mycket om att läsa en bra bok eller att se en film, men istället är man själv en av karaktärerna och man får själv bestämma vad som ska hända karaktären. Man är själv med och deltar och påverkar historien. Precis som med böcker och filmer kan också lajv utspela sig i alla typer av genrer och i många olika format och längder.
Vad är det här lajvet?
Korpkvädet är ett vikingatida inspirerat lajv, vilket innebär att lajvet kommer utspela sig i en påhittad värld som tagit inspiration av vikingatiden. Det här lajvet är också Finlands Svenska Rollspelsförening Elorias 20-årsjubileumslajv. Att det är ett jubileumslajv betyder främst i det här sammanhanget att lajvet har fler deltagare och håller på längre än många andra av Elorias lajv. Genom att läsa resten av informationen på denna hemsida får du en bättre uppfattning om ett hurudant lajv det är frågan om. Till exempel kan du börja med att läsa om vad lajvet handlar om eller den praktiska informationen.
Nybörjarlajvarordlista
När man börjar lajva kommer man ofta i kontakt med många nya termer. På Elorias hemsida finns en bra ordlista över olika termer som man kan stöta på inom lajvhobbyn.
Bra att tänka på
Här finns lite tips för vad som kan vara bra att tänka på inför Korpkvädet om du aldrig lajvat tidigare eller om du inte varit på något lajv som liknar det här tidigare.
Stöd
Det finns många olika sätt att förbereda sig inför lajvet, och du behöver inte göra allt ensam. Är det något du undrar över kan du alltid ta kontakt med arrangörerna på info[at]korpkvadet.fi
Att komma på sitt första lajv kan kännas nervöst ifall man inte känner någon eller bara några få av de andra deltagarna från tidigare. Därför är det bra som nybörjare (och alla andra också för den delen) att komma på de workshoppar som ordnas inför lajvet. På workshopparna blir vi tillsammans mer förberedda på lajvet samtidigt som du har möjlighet att lära känna dina medspelare på förhand. På Elorias andra evenemang finns också möjlighet att lära känna andra lajvare.
Spelare under 15 år får automatiskt en lajvfadder, och alla spelare under 18 erbjuds en lajvfadder. Läs mer om lajvfaddrar under Säkerhet. Spelare under 15 år (12-14 år) kan endast delta på lajvet genom endagsroller.
Praktiskt
Inför lajvet förväntas spelare:
- skaffa kläder åt sin roll (läs mer under Kläder). Det förväntas inte att alla måste göra sina lajvkläder själva. Man kan också låna lajvkläder av andra lajvare eller köpa dem. Arrangörerna kan hjälpa en få kontakt med andra lajvare som har lajvkläder att låna ut.
- skriva klart sin roll utgående från det rollskelett man fått av arrangörerna. Behöver man hjälp med att skriva sin roll finns det rollcoacher. Läs mer under Roller.
- delta i lajvets workshoppar i mån av möjlighet och på andra sätt förbereda sig för lajvet och bekanta sig med lajvvärlden t.ex. genom att läsa texterna om världen på hemsidan. Läs mer om workshoppar.
- ta med egna in-lajviga sovsaker (modern sovsäck under en filt är ok), hygienartiklar och dylikt som hen behöver för att leva utomhus under lajvtiden. Tält att sova i samt maten kommer arrangörerna att fixa. En lista över vad man behöver ta med sig till lajvet kommer komma i ett senare skede.
Tips angående utelivet:
- Det är viktigt att komma ihåg att dricka ordentligt. Vi kommer lajva utomhus och när man är ute dricker man lätt för lite, speciellt om det är varmt. Av samma orsak är det också bra att komma ihåg att täcka huvudet med en huvudduk eller hatt.
- Ta med tillräckligt många filtar. Det blir ofta kallt om nätterna när man sover ute i tält. Frusna lajvare är inte bra lajvare.
- Eftersom vi är IN-lajv tre hela dagar är det också bra att ha med flera ombyten lajvkläder. Vi är dessutom väldigt beroende av vädret, vilket gör att man behöver planera sina lajvkläder både enligt att det kan vara varmt och kallt eller till och med regnigt medan vi lajvar.
Information till föräldrar för minderåriga lajvare
Hej! Är du förälder till en ung lajvare och inte är bekant med lajv från tidigare? Då är denna sektion till för dig.
Lajvet pågår från torsdag till lördag. Förutom dessa tider förväntas alla deltagare också vara på plats på onsdag kväll och söndag dag. Ett mer exakt tidsschema skickas ut åt alla deltagare närmare lajvet, tillsammans med annan praktisk information. Där kommer också en checklista på vad man behöver ta med sig till lajvet, men i korthet handlar det om sovsaker för att sova utomhus (föreningen har tält), inlajviga matkärl (t.ex. bestick och skål i trä), lajvkläder och eventuell rekvisita för sin roll. Arrangörerna kan vid behov hjälpa till här, föreningen har också en del material att låna ut.
När vi är IN-lajv, dvs. under torsdag–lördag, spelar vi och lever oss in i en värld där bland annat mobiltelefoner inte finns, vilket kommer innebära att alla deltagare förväntas ha dem på tyst under lajvet och kommer således inte vara tillgängliga närsomhelst att ta kontakt med.
Du och ditt barn behöver dock inte vara helt utan kontakt under lajvet, men samtalen bör ske när deltagaren är på OFF-området och pausar från lajvet. Samtalen kan störa och avbryta upplevelsen om de sker mitt i lajvet, men det är alltid tillåtet att gå OFF för att ha kontakt hem om man behöver det. Du kan alltid nå arrangörerna under lajvet via telefon (numret skickas ut per mejl närmare lajvet).
Som stöd för ungdomen under lajvet, både med praktiska saker eller om hen bara känner att hen behöver någon att prata med, finns lajvfaddrar och känsloplank, som man kan läsa mer om här.
Inom Eloria brukar lajv av denna typ locka deltagare i alla åldrar. De flesta deltagare kommer troligen vara i 20–40-årsåldern, men också äldre och yngre lajvare, med vitt skilda bakgrunder, deltar regelbundet i Elorias lajv. Många av dessa har också börjat lajva som tonåringar en gång i tiden. Lajvhobbyn är något som engagerar många olika sorters människor. Till lajvet strävar vi efter en öppenhet och acceptans för att vi alla är olika, vilket nämns i lajvets värdegrund. Eftersom det här är ett jubileumslajv förväntar vi oss också att det kommer delta relativt många nya eller nygamla lajvare. Genom att delta på workshoppar och andra evenemang i Eloria kan man bekanta sig med andra lajvare före lajvet.
Lajvets huvudspråk är svenska, men också finska eller engelska kan förekomma som kompletterande språk på lajvet om spelare som inte kan så bra svenska kommer på lajvet. Dessa kommer dock vara i minoritet. Det här betyder inte att alla andra spelare måste kunna finska eller engelska. Det är möjligt att delta på lajvet helt på svenska om man känner sig obekväm med att lajva på andra språk. Det kan ordnas till exempel genom att se till så att ens roll främst har relationer med andra som också talar svenska på lajvet.
Bekanta dig också med sidorna Förväntningar, Kontakt och Praktisk information.