Lajvplatsen för Korpkvädet tog länge att hitta, men vi ville inte nöja oss med första bästa och det krävde lite detektivarbete innan vi hittade Järnåldersleden i Malax, som visade sig vara det bästa av våra alternativ och som vi sedan bestämde oss för.
Att hitta en lajvplats är ett stort beslut som sätter grunden för det praktiska arbetet med lajvet, samtidigt som det påverkar själva storyn och hur den kan gestaltas.
Efter att ha vaskat fram några alternativ var Fredrik och Victor och besökte Järnåldersleden under vårvintern, där de konstaterade att platsen kunde fungera, men det var svårt att veta när snön fortfarande låg på marken. I mitten av maj besökte då jag och Fredrik platsen en ytterligare gång (tillsammans med markägaren som guide) och i jämförelse med ett annat alternativ vi hade, kändes det som att det här var den lajvplats som vi skulle ha. När vi gick omkring på området kunde vi enkelt föreställa oss att “här kunde lägren vara” och “där kunde vi ordna blotet under den andra dagen” och så vidare. Det var en lättnad att äntligen hittat lajvplats!
Preliminärt är planen att lajvet i huvudsak kommer utspela sig i tre närliggande gläntor på området. Vi hoppas att det ska ge plats för flera spelplatser samtidigt, utan att lajvområdet blir för stort, eftersom för långa avstånd skulle göra det svårt för folk att röra sig mellan olika läger och spelplatser.
En av de största fördelarna med området vid Järnåldersleden som lajvplats är tillgängligheten. Det går att köra bil nästan ända fram, vilket underlättar logistiken och marken är så pass plan att det är relativt lätt att röra sig omkring på området. (I jämförelse hade ett av våra andra alternativ kuperad mark och långa promenadavstånd.) På platsen finns också järnåldersgravar, vilket skapar en sorts historisk koppling. En perfekt lajvplats är det förstås inte (finns ens en sådan?) och när vi först började söka lajvplatser hade vi en idé om att det gärna hade det fått vara vattendrag i närheten, vilket inte finns här.
Nästa vecka kommer fyra av fem arrangörer besöka platsen på nytt. Planerna kommer utvecklas och säkerligen kommer ett fysiskt besök till platsen inspirera oss till nya idéer. Så länge, låter jag här er ta del av lite bilder från besöket i maj.
/Emma