Inför lajvet ordnar vi ett antal workshoppar för att främja lajvandet, öva oss på vikingatid och förbereda oss på de praktiska aspekterna. De allra flesta workshopparna är öppna för alla som vill och önskar delta men vi har två lajvspecifika workshoppar som vi hoppas att alla deltagare kan vara med på.
Alla workshoppar är gratis, utom lajvöverlevnadskursen. Alla workshopar kräver en skild anmälan. Mera detaljerad information om workshoparna kommer att publiceras småningom.
Kommande workshoppar:
14.7.2022 Online teoritillfälle för lajvöverlevnadskursen
20.8.2022 Inkluderingsworkshop
8.10.2022 Syworkshop 1: Mantel och huvudbonad
19.11.2022 Syworkshop 2: Kjortel och klänning
21.1.2023 Kulturworkshop *
25-26.2.2023 Tälttillverkningstalko + rekvisitatalko
18.3.2023 Syworkshop 3: Byxor
1-2.4.2023 Ätte- och karaktärsworkshop *
11.5/19-21.5.2023 Lajvöverlevnadskurs
Eventuellt ordnas det flera workshoppar i maj och juni 2023. Möjliga teman för dessa kunde vara lägerliv/lajvöverlevnad och ytterligare syworkshoppar eller rekvisitatalkon.
*Workshopparna markerade med asterisk är specifika för lajvet och det är starkt rekommenderat att man deltar i dem. Arrangörerna försöker göra det möjligt att delta på distans för deltagare som inte har möjlighet att ta sig till själva workshoppen.
Lajvspecifika workshoppar
Vi ordnar två workshoppar som är speciellt viktiga för lajvet och som endast lajvdeltagarna har rätt att delta i. Vi rekommenderar starkt att man deltar i dem eftersom de hjälper oss att få lajvvärlden att bli levande till lajvet. Därför kommer vi också vid behov att se till att det går att delta i dessa workshoppar på distans ifall man inte har möjlighet att ta sig till workshoppen. Man får trots det en helt annan upplevelse av att delta på plats eftersom vi kommer att göra en hel del övningar tillsammans.
Kulturworkshop 21.1.2023
Under kulturworkshoppen presenteras vikingatida kultur så som den kommer att gestaltas under lajvet. Hur levde människorna på vikingatiden, hur umgicks man? Spelade man spel och vad hände om man blev osams? Och hur var de egentligen mer ära, eder och förhållandet till gudomarna och de osynliga makterna?
På den här workshoppen tar vi ett steg närmare ett vikingatidsinspirerat liv. Genom både teori och praktiska övningar skapar vi tillsammans lajvvärldens kultur. Workshoppen ger spelarna i de olika spelgrupperna en möjlighet att mötas för första gången och börja skapa sig en bild om sin ätt och sin rolls plats i den.
Mera information och anmälan: https://korpkvadet.fi/kulturworkshop-21-1-2023/
Ätte- och karaktärsworkshop 1-2.4.2023
Ätte- och karaktärsworkshoppen är kanske en av de viktigaste workshopparna inför lajvet. Det är här vi klurar ut ätternas särdrag och hur ättemedlemmarna förhåller sig till varandra och till de övriga ätterna. Vi kommer att arbeta gruppvis enligt spelgrupperna så att vi kan skapa god kontakt med varandra. Genom att stärka gruppandan redan före lajvet blir spelgrupperna levande och samspelta under lajvet.
Under workshoppens andra dag fokuserar vi på karaktärerna. Här har du möjlighet att hitta ditt sätt att gestalta din roll och fördjupa den. Karaktärsworkshoppen ger en bra grund för att skriva klart rollen. Här får du också möta andra lajvdeltagare och knyta relationer till dem.
Mera information om workshopen hittar du här: https://korpkvadet.fi/atte-och-karaktarsworkshop-1-4-2-4/
Lajvfrämjande workshoppar
De lajvfrämjande workshopparna är sådana som ingår i Elorias allmänna mål om att utveckla lajvandet och lära ut nödvändiga kunskaper som har med lajv att göra.
Att lajva inkluderande 20.8.2022
Vad? En diskussionsbaserad workshop där vi tillsammans reflekterar kring lajvkultur, lajvnormer, olika perspektiv och erfarenheter av lajv och hur vi kunde göra lajv mer inkluderande. Workshoppen riktar sig till alla typer av lajvare. Både de som är nybörjare och de som lajvat längre. Workshoppen är digital.
Varför? Att skapa ett lajvklimat där alla trivs och får vara delaktiga förbättrar den gemensamma lajvupplevelsen. Ett syfte med workshoppen är att öka medvetenheten om på vilka olika sätt spelare kan uppleva ett lajv. Mångfalden är en tillgång som vi ska ta vara på och det första steget mot en mer inkluderande lajvmiljö att få en förståelse för hur olika lajv upplevs av olika personer och få en insyn i olika förutsättningar och behov som påverkar personers möjligheter att lajva.
När? Lördag 20.8 kl. 12-15
Var? Online. Länken sänds till de anmälda.
Anmälan? Via denna länk.
Lajvöverlevnadskurs 11.5 / 19-21.5.2023
Har du någon gång kämpat med att göra upp eld? Har du frusit under svala lajvnätter? Saknar du en inlajvig ryggsäck att förvara dina saker i? Hur överlever du som lajvare på naturens villkor när det enda du hör under natten är tältgrannens snarkningar och myggorna?
Lajvöverlevnad är en kurs som riktar in sig på de praktiska aspekterna av lajvandet när man rör sig i skog och mark. Programmet innehåller allt från att göra upp eld till vad man kan tänka på när man planerar sin klädsel inför ett lajv. Hur gör man om man vill sova med 100% inlajvig utrustning, och uppvägs detta av fördelarna att ha med sig sovsäck och liggunderlag?
Kursen består av en teoridel som ordnas online och en praktisk del som ordnas i form av ett läger. Mera information om kursen och anmälan hittar du här: https://korpkvadet.fi/lajvoverlevnadskurs/
Praktiska workshoppar och talkon
De här workshopparna är till för att du ska kunna tillverka dina egna kläder eller rekvisita inför lajvet. Talkona är likaså till för att vi tillsammans ska kunna skapa utrustning som behövs under lajvet.
Syworkshoppar
Vi kommer att ordna ett antal syworkshoppar inför lajvet där vi fokuserar på tillverkningen av specifika plagg. Utöver det kan vi, eller vem som helst som så önskar, ordna allmänna syworkshoppar eller -tillfällen där man kan färdigställa sin dräkt eller rekvisita.
Vi väljer att ordna workshoppar med fokus på specifika plagg för att sänka tröskeln att delta. Under de här workshoparna kommer du att ha möjlighet att få instruktioner steg-för-steg i hur du syr ett specifikt plagg. Vi kommer också att publicera detaljerade sömnadsinstruktioner, med olika alternativ för nybörjare och längre hunna sömmare. Var och en deltar alltså enligt sina egna villkor men vi utgår från att kunna erbjuda hjälp, stöd och råd speciellt för den som sytt få eller inga lajvplagg tidigare. Vi hjälper också med måttagning och mönster.
Alla workshoppar är gjorda med tanke på att man kan sy plaggen både för hand eller på maskin. Vill du inte sy för hand men saknar egen symaskin är det inte heller några problem. Under workshopparna finns symaskin tillgänglig. Om du vill fortsätta sy efter workshoppen men saknar maskin hemma kan du kolla med ditt lokala bibliotek ifall de har en lånemaskin, eller snacka ihop dig med andra lajvare och sy tillsammans.
De här workshopparna är gratis men du förväntas ta med dig eget tyg och tråd och gärna också redskap (så som sax, nål, anteckningsmaterial, mm.).
Syworkshop 1: Mantel och huvudbonad 8.10.2022
Under den här workshoppen tacklar vi de viktigaste ytterplaggen. Här kan du sy en mantel, hätta, hatt eller en huvudduk. Om du aldrig har hållit i en synål förr eller suttit framför symaskinen är det här den bästa workshoppen att börja med.
Mera information om workshopen och anmälan hittar du här: https://korpkvadet.fi/syworkshop-och-spelkvall/
Syworkshop 2: Kjortel och klänning 19.11.2022
I november tacklar vi ett av de viktigaste basplaggen under vikingatiden: kjorteln och klänningen. Vill du inte gå bar på överkroppen är det en sådan du måste ha. Kjorteln är knälång medan klänningen kan gå hela vägen till marken ifall man inte är rädd för att snubbla.
Traditionellt har de här plaggen sytts ihop av olika storlekars rektanglar och trianglar, men vi erbjuder även metoder som kräver färre sömmar och enklare hopsättning. När du klarar av att sy en kjortel eller klänning klarar du också av att sy en rock eller kaftan. Behändigt!
Syworkshop 3: Byxor 18.3.2023
Någonting ska man ha på benen också. Under den här syworkshpopen kan du sy ett par raka byxor eller ett par pösbyxor. Vi tar också en titt på benlindor och hosor.
Mera information hittar du här: https://korpkvadet.fi/syworkshop-byxor/
Tält- och rekvisitatalko 25-26.2.2023
Målet med denna workshop är att tillverka nya tält som kan användas under lajvet men också på framtida lajv. Tälten kommer att fungera såväl för vikinagtid som medeltid och fantasy. Samtidigt kommer en del av lajvrekvisitan att skapas.
Mera information om talkot hittar du här.